Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na hranici bytí

13. 10. 2024
8
6
65
Autor
Movsar

Podzim

Ještě nedávno pod tím stromem čekávali, aby s maskami srdečných volů rozlévali mléčnou smavost příslibů, a přitom jen kypěli ve slabinách. Ach, ti nepozorní čtenáři růžových kronik, té poptávky po nejvulgárnějším spolubytí, již ženy rozsévají v marné naději sklidit alespoň jediný klas života, třebaže napadený námelem šílenství, anebo v hodině nejvyšší ukrást bohu hojnosti z kredence ještě poslední kus žvance, aniž si troufají samy. Nyní v opuštění do posledních pater prohořívají srdce, podobna větvím o podzimu.

 

Na hranici bytí

V globální jídelně na hranici tarifních pásem povečeřel křemínkový lurd s cesmínou, nadužil opiové léky a vydal se do noční knihovny, posedět u dobrých knih, v tiché společnosti špetky osamělců. Vracel se ještě před půlnocí, v řádnou hodinu, městem již táhli zpěvní ptáci, v hejnech usedali do kvasných padlin, u vytržení vrhali se pak na oblé plody ženství a posilovali svou opilost i slabost, aby, zcela na hranici bytí, nad ránem, v čase svítavém, v čase bez milosrdenství, s otisky glemurozních klínů ve tvářích, jimiž muži smývají strasti na svých křížových cestách, došli až k vrcholům ložnic, kde v chrapotném spánku manželky tyčily před nimi osudné znamení kříže. V tu dobu Eskidera obvykle již budil krátký poločas rozpadu opiového snění.

Jednání

Předsedkyně senátu by jistě raději pletla vánočku anebo vnoučatům ponožky, zima je nadosah, příčinu nepřítomnosti jejího kolegy po levici lze těžko odhadovat, jeho výraz je prázdný, dost možná je to muž bez vlastností nebo karbaník, v sobotu prohrál rodinné jmění a za stokorunu vypůjčenou od zapisovatelky doufá stihnout koupit v OBI konopné lano a skobu, jen kolega po pravici hledí čile, ale je to jen důsledek závislosti na fenmetrazinu, když se čtení důkazů táhne již dlouho, odkládá spis i přetvářku a listuje v drobné knížce, ze rtů lze mu odezírat polohlasé verše: "...spatřit zeď jikernatého angreštu, u které se pochechtávají dvě ženy, aniž vědí proč, když, přičaplé, hledí na sebe a močí...", advokáti v křeslech působí přičaple a až na pobídku soudkyně začnou močit své závěrečné řeči, jeden druhému bude se pochechtávat...


6 názorů

CHT
před 2 dny
Dát tip Movsar

Nejni zač!, barde největší.

Však by líp sedla ti ouška Zaječí

a pero slinulo když by Slovenčinou

prožíval víc bych to...povětšinou.

 

Přes všecko to jsem šťasten jak to je

vlastně...víc nemohu bejt spokojen

 

spokojen


Movsar
před 2 dny
Dát tip

Dekuju vam, pratele, a zvlast CHT za osobni zpravu v tomto okynku prani a stiznosti! 


CHT
před 2 dny
Dát tip Movsar

Když jsem byl jednou téměř plonk

a pil u toho Argus Strong

zvolala jaře moje stará

"jsem, kamo, potkala snad Movsara!"

 

Bylo to jak Janáčka vyndat z kamen.

Movsare, ach Movso! 

              Sbohem a Amen.

 

https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/217961/objev-stoleti-necekany-poklad-v-kamnech-znameho-basnika.html

 


IvaSu
před 2 dny
Dát tip

Výborný. Vrátím se určitě ještě několikrát.


Movsar
před 2 dny
Dát tip

Děkuji, Goro. 


Gora
před 2 dny
Dát tip

Tak trochu "muka" obraznosti, Movsare. 

Výborné.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru