Československá literární komunita
Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.
Přidejte seRITUÁL
15. 04. 2009
17
27
4370
Autor
macecha
Ležely před ní na stole, dva překrásné kousky kančí kotletky, již vykostěné, vcelku,odblaněné, růžovoučké. Z mladého divokého kanečka. Mazlila se s nimi, hladila je rukama a šeptala jim tiše :
"teď vás natřu kořením, které je obestřeno tajemstvím, jež znám jen já a vím, že je milujete. Opeču vás na dobrém másle a naložím do strouhané mrkvičky,celeru a petržele s malou troškou čerstvého zázvoru.
Zítra budete krásně uleželé."
"Až vás dám do vyhřáté trouby péci, krásně zavoníte, změknete, potom si odpočinete na míse a za odměnu vás po chvíli uložím do omáčky z rozmixované zeleniny, sladké a kysané smetany s trochou jíšky, kusu čerstvého másla a bude vám dobře. Hodinku si pobudete v horké troubě a na míse, obložené citronem a velkými brusinkami, budete vypadat nádherně a chutnat ještě lépe."
"Slyším nějaký hlas," ozvalo se ode dveří kuchyně. To můj manžel nahlížel, s kým hovořím. "Zase si povídáš s masem? Zase čaruješ? Ten tvůj rituál!? Jakoby to nebylo jedno." Prošel kolem mne, ušklíbl se a zaťukal si významně na čelo.
Zítra se bude cpát kančími kotletkami ve svíčkové omáčce, k tomu zajídat vídeňské knedlíčky a blahem jenom chrčet. A to neví, že ještě, než dám vše rozležet do lednice, dělám nad tím božím darem kříž. To by ho asi úplně odrovnalo.
Je to divné, ale s každým jídlem, které připravuji, si povídám.Vysvětluji mu, co s ním hodlám provádět a jak potom bude všem chutnat. Dělám ho s láskou a ono se mi potom odmění blaženým výrazem těch, kteří hotový pokrm konzumují.
Existuje mnoho rituálů, které děláme, aniž si je uvědomujeme. Pro mne je tento velmi významný, protože jsem zjistila, že u hezky prostřeného stolu a dobrého jídla vzniká mnoho pěkných přátelství, lidé se cítí spokojení a jsou tak blíž jeden druhému.
27 názorů
No vidíš, musím být v úterý v Praze. Vezmu radši vlak. D1 je děsná i v opačném směru! :-)
Mezi 37 a 45 km na D1 směr morava, jedu to už 3 hod. možná pěšky bych tam už byl dávno.
Všichni kdo mi dali tip
dostanou ode mě na Kovárně
kančí guláš
ZADARMO :))
ostatní
NIC
Já děkuji všem
jsem potěšen
rituální remízou.
A samozřejmě dáma
a ještě k tomu milá
ta má přednost ve všem !
Blahopřeji Macešce k vítězství
...ale v hospodě na Kovárně měli dnes
vynikající kančí gulášek, ten bych ti
rád přinesl v kastrůlku ochutnat, kam s ním ?
BigBivoj - jde o to, jak to s tím rituálem myslíš. Pokud se bude týkat vaření, mé dveře jsou otevřeny všem hladovým :o)
Derylla - vše, co se dělá s láskou, chutná :o)
VT Marvin - se zelím je to také balada, ale má jinou technologii. A je hezké, že mi tipuješ bez zášti. Díky
jednou jsem delala palacinky strasne brzy rano, byla jsem jeste cela rozespala, snazila se delat vse po tichu, abych nevzbudila pritele, bosa a vlastne cela naha, takze trochu zima a snazila jsem se hlavne rychle, driv nez zazvoni priteli budik, protoze jsem mu chtela prichystat prekvapeni - snidani do postele.. hm - bylo to s velkou laskou a byly to ty nejlepsi palacinky, co se mi za muj kratky zivot povedly..
velká šance na vítězství **
přeji ti, a pak uspořádáme společný rituál :)
Hanko, děkuji. A dobré prý to bylo :o)
Bíšo- díky
Jiří- zaříkávání, to je právě to, co dělá ty divy.
Všem Vám děkuji za tipy.
Taky bych blahem chrčel..a to nevěřím na kouzla ani zázračnou moc bylin, ale zaříkávání... tomu bych asi uvěřil. :o))
TTT
hana kupčíková
15. 04. 2009
Květoni, jsme naladěni na stejnou strunu. Mně, když je nejvíc zle, tak otvírám kuchařské knihy, znám ty recepty snad už nazpaměť, ale jen prohlížení těch obrázků mi spraví náladu a cítím se hned líp. Já jsem byla v minulém životě kuchařkou, vím to, protože mě to nikdo neučil a myslím si, že vařit umím dobře.
mylenko, ta potravina, ze které děláš jídlo, musí vědět, že ji máš ráda, že to chystáš s láskou. Já fakt při přípravě jídla si vykldám nahlas, co budu dělat, jak to bude vypadat a fakt se s tím mazlím, já totiž strašně ráda vařím a to je možná tím. A palačinku, nechci se chlubit, udělám snad ze všeho a vždy je výborná. Tak, hodně úspěchů. Pokud budeš vařit s láskou, to jídlo a samozřejmě i strávníci, to poznají. :-)
Marcela.K.
15. 04. 2009Květoň Zahájský
15. 04. 2009
Květoni, recepty jsou přece rodinné tajemství. To fakt nemůžu prozradit. Jsou zapsány v mé kuchařce osobní a až umřu, tak je možná někdo najde a bude podle nich vařit. Nebo, odkážu Ti je v závěti :o)
Jsem ráda, že to bylo podle Tvého gusta. Díky.
Květoň Zahájský
15. 04. 2009
Jarmilko, díky - jsem ráda, že mi dáváš za pravdu
Diano, přijeď a já Tě zase něčím potěším.
Děvčata, děkuji za tipy.