Hej, Sarinka, málo vecí som robil v živote tak rad, ako pomáhat pri peci....vďaka
Vidím ako dnes svoju starú mamu ako sadzala chlieb do veľkej murovanej pece. Mal nezameniteľnú chuť a vôňu...
Krásne napísané *
Merlin - a vonící horkou moukou, kmínem a fenyklem
avox - pro mne už je to taky jen vzpomínka, tenhle pán je TAM už skoro třicet let...
Děkan, dívky
Připomněl jsi mi nejšťastnější období mého dětství, možná to někdy zkusím napsat, ale každopádně už teď díky a velikánský tip */
Úplně jsem dostala chuť na čerstvý chleba, ale ne ten žmolkovitý umělý, ale domácí, křupavý.
Sašino - o tom je poezie : nad všechny definice je postřeh, že poezie je nevšední pohled na všední věci a děje. Díky a přijď zas.
Jerry, ještě že se díváš na vše s takovou poetikou. Dává mi to naději že se sama neztratím. Ten chléb voní až k mému monitoru. Ta radost z obyčejnosti, která je vyjímečně pěkná. :-)
Tosco, ten Vesuvančin - i nahoře částečně pomoučený - opravdu vypadá na šumavský - aspoň kabátkem, ale ten druhý taky vypadá dobře... o té plísni toho moc nevím.
A jeden bochníček s vysokým leskem, co byl slanou vodou smetáčkem otřený před i po upečení (o bílku jsem nikdy neslyšela):
vesuvanko, plesniví jen ten chleba, který v sobě má zárodky plísně už z pekárny, a to si staří pekařští machři nedovolili mít. Mamka mi vyprávěla, že když ještě doma pekla chleba její maminka (tedy moje babička), pekla ho do zásoby na 3 týdny pro pět krků v domě - skladoval se ve spíži zabalený v plátýnku, žádný igelit, a nikdy nebyl tvrdý jako kámen. Prostě když se něco dělá pořádně a s fortelem, tak to podle toho pak i vypadá.
Oldjerry - ty velké pecny šumavského chleba jsme kupovali pro náš tábor, který byl od Petrovic skoro 5 km pěšky, takže jsme dělali velké nákupy jednou za týden a ten chleba nám vydržel, vůbec nezplesnivěl, přestože jsme byli v poměrně vlhkém údolí u potoka :-)))
Člověk nikdy neví.... Dával jsem ji sem, protože ten pocit, který ani neumím pojmenovat, mne k tomu donutil (nikoli Mirek, promiň, Mirku). Děkuji vám, že jste mne podrželi svým pochopením.
Tosco - kváskem, podmáslím a fenyklem a pozor ! na kilo mouky jeden středně velký vařený nastrouhaný brambor : vzniká chleba, který - pokud ho nesníte dříve - vydrží i týden jako čerstvý.
Před pečením smetáček ? no třeba ano, ale lepší je to po vytažení z pece, smetáčkem a vodou s rozšlehaným bílkem. To se pak hnědá kůrka chleba leskne jak oči po páté trnkovici, ale to není šumavský typ....
nádherná báseň, vonící chlebem, jako bych u té pece byla, ale ve skutečnosti jsem nikdy neviděla pečení chleba. Moc dobře si vzpomínám na velké pecny chleba z Petrovic na Šumavě, byly vynikající :-))) Díky, TIP a bochníček chleba
A všiml sis, Jerry, že chleba zadělávaný skutečným kváskem, ne jen vodou zalitá hotová směs, jednak voní úplně jinak a jednak je to to jediné jídlo, které se ti opravdu NIKDY nepřejí? ;-)
Diana - já do té staré pekárny s jedním pekařem a jeho ženou chodívala se svým dědečkem taky jako úplně malá holka. Bylo tam teplo a úžasně to tam vonělo.
super napsany - je videt, ze o peceni neco vis - fortelnost a znalost remesla byla kdysi domena nasich dedu a mozna i otcu, s postupem globalizace, automatizace a pokroku spousta techto remesel vymre - budeme je znat pouze ze skanzenu a jarmarku lidovych remesel, ale prava chut vyrobku, ktere byly drive samozrejmosti nam a nasim potomkum uz bude odeprena.../**
Moje kamarádka měla tátu pekaře. Bydleli naproti nám v ulici. Měla bych si ty chvilky zapsat... i proto mi Tvé řádky voní :-)
jednou jsme s mojí milou ve tři ráno potkali na Kampě kamaráda, který pracoval v pekárně. Nesl si zrovna domů voňavé rohlíčky. My jsme zas měli v batohu lahev vína, tak vznikl spontánní piknik v nočním parku...
Ten chleba bych aji zakous, jinak dílo není rozhodně můj šálek kávy :-)
Oldjerry,
úplně cítím tu vůni. Není krásnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Člověk v tom shonu života na ty krásné chvíle dětství zapomíná. Díky za to, že jsi mi je znovu připomenul. Patří to mezi ty pěkné! ***
Mám stejnou vzpomínku jako Toscana, i s tím omytím chlebů smetáčkem. Chodila jsem tam jako úplně malá s babičkou. Vzpomínám na plechy ještě syrových buchet a táčů, které pekař sousedkám přidal do pece. Pak jsme čekali na ten zázrak...
Tohle patří k dílům, které mne nejvíc potěšily. Napsáno s láskou, barvitě, voňavě. T*******
Dík, ani jsem netušil, že by vás tolik mohlo mít zkušenost se atrrou pekárnou
Nádherné - vybavil se mi venkovský pekař z mého dětství, ke kterému jsme chodívali pro chleba. Ale ten ten chleba před sázením do pece "omyl" smetáčkem namočeným ve slané vodě. Po upečení se pecny leskly. A ta vůůůůně. Takový chleba už nikdy neochutnám, to byla delikatesa. *t
Niet nad čerstvý chlieb, len keby tam nebolo tak horúco....-t-