Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HLASOVÁNÍ (srpen 2024) - Próza měsíce

07. 09. 2024
0
11
403

 

Milí Písmáci.

V soutěži Próza měsíce za srpen začíná HLASOVÁNÍ. Až do pondělí 30.9. do 18,00 hodin můžete vybírat, komentovat, dát na 1.,2.,3. místo díla, která vás nejvíce zaujala. Při odesílání hlasů zaklikněte možnost: vážná kritika. Vítáme i stručné zdůvodnění výběru toho kterého dílka.

    Za redakci prózy přejeme dobré čtení!

 

Nominovaná prozaická díla:

 

Jak jsem se stal pizzou

Lest na letišti

Předrevoluční ombudsman

TRIUMF VŮLE - Síla propagandy ve své nejčistší podobě

iná láska

Chlapec, ktorý zatúžil žiť

Statická elektřina

 


11 názorů

Janina6
před 5 dny
Dát tip
  1. Předrevoluční ombudsman - poutavě napsané, elegantním stylem a zároveň svižně, s vtipem. Za mě dokonalá povídka.
  2. Triumf vůle - kvalitní, solidní recenze, kterou jsem i přes úctyhodný rozsah četla "jedním dechem". Téma je bohužel stále aktuální.
  3. Iná láska - komorní drobnost, která se dotýká bolavých míst v životě jedné ženy. Psychologicky uvěřitelné, zaujala mě i du-forma navozující pocit, že čtu osobní dopis...

Gora
před 5 dny
Dát tip
  1. Předrevoluční ombudsman
  2. iná láska
  3. Triumf vůle 

Nevím už, kolikáté soutěžní kolo za sebou si říkám: mít tak aspoň dvě místa či aspoň jedno navíc, co bych za to dala!!

Klasická, dobře vystavěná povídka lastgaspa Předrevoluční ombudsman ke které jsem se dnes při hodnocení  přiklonila, je kvalitně napsána a zápletka je nadčasová, i když děj odkazuje do zcela jiných časů... postihuje navíc i neblahou vlastnost typicky čecháčkovskou - donášení a závist.

iná láska 8Hanky je hlubokým, psychologicky laděným zamyšlením mně blízké autorky a člověka. Její soutěžní dílko si neklade velké literární ambice, ale u mne to "vyhrává" obyčejnou lidskostí, sounáležitostí.

Autor J. Rose obsadil "stupínek s č. 3", jeho vynikající recenze TRIUMF VŮLE obsahuje daleko víc než by se zdálo, a proto jsem ji nemohla opominout. Optika nacismu by měla být připomínána, propaganda zrůdných režimů odhalena.

Ostatní prózy také rozhodně stojí za čtení, například text Jak jsem se stal pizzou čtenáře určitě nudit nebude! Díky všem a nejvíc hlasujícím!!

 


Aru
před 5 dny
Dát tip

hlasuji!

  1. Jak jsem se stal pizzou - něco tak fantastického se tu z času načas objeví, dříve snad častěji, ale pokud takový text objevím, prostě mi udělá radost, když si hraje s realitou tak kreativně, že je to něco nového.
  2. Statická elektřina - text nabitý ironií po všech stránkách.
  3. Předrevoluční ombudsman - tento text ukazuje zrovna jak někteří lidé dokáží být nebezpeční, pokud k tomu dostanou prostor (a to vemte na to jed, že se tihle lidé nevypařili a neodjeli všichni společně na opuštěný ostrov)

Za mě:

1. Předrevoluční ombudsman =velmi povedené, plno dobrých nápadů a i s pointou, vrací nás to naštěstí jen na čas velmi věrně do dob minulých; text dopisu bych dal do ale do úvozovek nebo nějak jinak oddělil od ostatního textu...

2. Statická elektřina = správně úlítlé, groteskní a nekonvenční, má to rozmach a styl, jenom tedy jsem také z těch, kdo by závěrečné PS vynechal, nic nového totiž nepřináší...

3. TRIUMF VŮLE... = tradičně velmi velmi kvalitně zpracované a i zajímavé téma... a jak se říká... opakování je matkou moudrosti...


K3
před 7 dny
Dát tip

Tyhle texty považuji za nejlepší. Jejich pořadí jsem vybral náhodně:

  1. Jak jsem se stal pizzou - i když mi to není tak docela jasné, líbí se mi vytříbený jazyk autora.
  2. Tiumf vůle - parádní recenze.
  3. Statická elektřina - líbí se mi strohý vtip.

Stargazer
před týdnem
Dát tip

1. Statická elektřina

Je to nápadité, správně dekadentní, vtipné, místy jízlivé a ostré. Tedy dost kvalitní mix toho všeho, který může leckoho hyperkorektního lehce urazit (Mě však rozhodně ne – nejsem tlustá ženská na fakturaci ani ezopíča). Moje obrazotvornost vidí pod povrchem navíc ještě druhou, duchovnější vrstvu a jisté sdělení. Rozhodně zajímavá četba...

2. Předrevoluční ombudsman

Netuším, jestli ten vtip se "small car" napsal sám život, nebo je dílem fantazie autora – nicméně dokonale vypovídá o debilitě tehdejších vedoucích kádrů. Pokud platí druhá varianta, tak tleskám tvůrčímu nápadu autora, protože je to opravdu povedené.

Je znát zkušená, vypsaná ruka. Stylisticky není co vytknout. Perfektně vystavěné dialogy, které příběh uvádějí a dělají ze vzpomínkové textu opravdovou povídku. Takže jestli je čtenáři téma blízké, musí hodnotit kladně.

3. Iná láska

Literární ztvárnění reálného příběhu. Vyjádření citového vztahu ke kamarádce a soucitu s jejím údělem. Vše zaznamenáno vnitřním monologem.


Danny
před týdnem
Dát tip
  1. Jak jsem se stal pizzou - pěkná fantasmagorie
  2. Předrevoluční ombudsman - dobře vystavěný příběh s výbornou pointou
  3. iná láska - silný příběh se zajímavým poselstvím

Hlasování začíná...


lastgasp
před 2 týdny
Dát tip Próza_měsíce

Ano, již jsem dal souhlas a poděkování (máš to v poště, promiň)


Gora
před 2 týdny
Dát tip

Ano, díky, autor je osloven, jen nedal zatím souhlas. Díky!

Lastgaspe, tys byl také osloven a zatím se nevyjádřil...


lastgasp
před 2 týdny
Dát tip

Dávám návrh na nominaci díla Krehké, autor slivki


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru