Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen jednou

04. 09. 2024
11
17
303
Autor
Danny

Bouchly vchodové dveře. To znamená, že její otčím přišel domů. Martinu začalo bolet u srdce. Za chvíli už se klepala. Byla ještě nezletilá, neměla kam jít. "Proč si kurva místo toho nevyhoní péro?" napadlo ji. Ale ne. On to takhle potřeboval. Potřeboval to násilí. Rozrazil dveře od jejího pokoje. Uchechtl se: "Co to tady máme..." a začal si rozepínat poklopec. Znásilňoval ji takto pravidelně už několik let. Ale ona tentokrát byla připravená: sáhla pod šaty, vytáhla kuchyňský nůž: a bodla. "Kurvo!" zařval ještě, ale pak se skácel k zemi. Teprve pět minut poté, co bez hnutí ležel, jí to došlo. Zabila... zabila svého trýznitele. Zabila člověka. Roztřesenou rukou vytáhla mobil a sama se udala na policii.

***

Tohle bylo už pár měsíců po soudu, který Martinu osvobodil z důvodu přiměřené obrany proti znásilnění. Klečela ve zpovědnici a šeptala: "Otče... já vím, že mi ubližoval. Ale zabila jsem ho. Zabila jsem člověka."
"Milé dítě," hlesl kněz. Znal tu rodinu celý život, ale nevěděl, co se za zavřenými dveřmi děje. "On tě zabíjel každý den. Tys ho zabila jenom jednou."


17 názorů

Janina6
před 2 týdny
Dát tip

Cítím to podobně. Danny tady v komentáři vysvětluje svůj přístup k tvorbě, tahle miniatura ho dobře ilustruje. Jádrem je tu prostě myšlenka, chytrá hláška, ke které bylo v textu jen potřeba nějak, nejlépe rychle, dojít...


kvaj
před 2 týdny
Dát tip Janina6

Připadá mi to jako novinová zpráva, respektive dvě zprávy. K té druhé je pak připojeno knězovo moudro.


8hanka
před 2 týdny
Dát tip Gora, K3

žiaľ, podobných príbehov je ešte stále dosť...a žiaľ, o mnohých vedeli kňazi a...privierali oči, o týraní žien ani nehovoriac...zabitie tyrana im neuľaví...zvyšok života nesú ďalšie bremeno... 


fjorda
před 3 týdny
Dát tip

Mám ráda, jak píšeš - to, jak je to dlouhý, o čem to je, jak to končí, jak je to napsaný. Bez nejmenší změny je to takhle správně. 


lastgasp
před měsícem
Dát tip

Zastavím se nejdříve u toho "on tě zabíjel každý den, ale ty jsi ho zabila jen jednou" Zde je naprostá nepřiměřenost ve výsledku, který spočívá v milosti dané knězem, zástupcem Boha, ačkoliv jako věřící porušila jedno z přikázání.. V článku je jen zmínka o posouzení činu soudem. Přiměřená obrana, Patří mezi tzv. činy vylučující protiprávnost, tedy akt, který byl posouzen jako nezákonný, ale díky určitým okolnostem tomu tak není. V článku není jasný princip subsidiarity. Šlo řešit útok jinak? Pokud jde o proporcionalitu chybí posouzení, zda šlo o nutnou obranu, nebo krajní nouzi. Případ je uveden tak stručně, že si je možné ho vykládat mnohoznačně. Pro posouzení umělecké úrovně by bylo nutné znát více informací.


K3
před 2 měsíci
Dát tip Janina6

Danny, u tebe to je obvyklé, že píšeš ve zkratkách. Je to asi trend dnešní elektronické doby. Občas taky něco takového napíšu podobnýma očima. Není to nic špatného. Jenomže ti dříve narození si rádi trochu počtou, tak nic ve zlém. Ideální by asi bylo kdyby se próza psala jak kvůli myšlenkám, nápadům a pointám, tak kvůli ději a psychologii postav:).


Gora
před 2 měsíci
Dát tip Danny, K3

Danny, byl mi hned zřejmý podnět, kvůli němuž byla tvá mini napsána... ta věta/pointa má hloubku. Sice řečnickou více než reálnou, ale mně se také líbí jako filozofické téma...

Ideální by bylo přizpůsobit jí celý text.


Danny
před 2 měsíci
Dát tip

Janina6: tohle není o délce textu, ale o přístupu, i velmi dlouhý román může být založený na pointách (napadají mě např. díla Terryho Pratchetta, pokoj buď jeho duši, co věta to nápad) či velmi krátké dílo na formě (tady mě nenapadá příklad)


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip Gora

Danny, tipla bych si a vlastně i doufám, že těch "některých čtenářů", které nezajímá jen holý děj a pointa, je většina. Jinak by se knížky asi fakt mohly naházet do stoupy a lidem by stačilo vyprávět si anekdoty. Filmy by trvaly deset minut. Malinko mi tenhle tvůj přístup přijde... pohodlný ;)


Danny
před 2 měsíci
Dát tip

abyste nemuseli klikat na ten odkaz: 

já čtu a píšu prózu kvůli myšlenkám, nápadům a pointám a někteří jiní lidi ji čtou a píšou kvůli ději a psychologii postav. Pak se to logicky vůbec nepotkává. Oni přečtou něco mého a řeknou "proč ten příběh nepokračuje dál? chce to rozepsat." já přečtu něco jejich a řeknu si "no a co? kde je pointa?"
 

Danny
před 2 měsíci
Dát tip

tedy posledních dvou větách. tady se zase ukazuje rozdílnost toho, jakým způsobem chápu prózu já a jak někteří čtenáři (není v tom nic zlého, je to jenom rozdíl který může způsobit nedorozumění) viz https://www.pismak.cz/dilo/548952/ i když tentokrát se nejedná o scifi


Danny
před 2 měsíci
Dát tip

Gora, K3: tam nejde ani tak o zkratku, ale o pointu v poslední větě, kvůli tomu jsem to psal


K3
před 2 měsíci
Dát tip

Je to fakt zkratka. Bohužel takových příběhů se odehrává dnes a denně. Chtělo by to víc děje:).


Danny
před 2 měsíci
Dát tip Gora

Goro, obě úpravy, které jsi navrhla, jsem udělal. Díky.


Gora
před 2 měsíci
Dát tip Danny, K3, Janina6

Danny, příběh, který by vydal za román... určitě se mohl takhle nějak odehrát. A že kněz netušil... i kdyby tušil, sotva by něco adekvátního udělal. Spíš sociálka, policie, matka? Je znát, že text nepsala žena - uvažování (6 - 9 věta, cca) by bylo jiné.

Tady bych opravila: Martině začalo bolet u srdce - Martinu

Klečela vedle zpovědnice - ve zpovědnici

Za téma tip, ale ta zkratka je na mě příliš stručná.

 

 


Danny
před 2 měsíci
Dát tip Zajíc Březňák, Janina6

Janina6: ještě jsem text upravil. Nebylo z něj jasné, že jsou to dcera a otčím a ona nemá kam jít. Napsal jsem to v rychlosti a tak to někdo mohl interpretovat třeba jako manželství, ze kterého se dá odejít a ne nutně řešit takto.


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip

Je smutné, že nenašla jiné řešení.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru