Československá literární komunita
Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.
Přidejte seBilanční II
Výběr: prenatal, Print
20. 07. 2005
15
0
4744
Autor
Rowenna
Až umřu já, až umře moje matka
budou si pozůstalí
probírat krabice
s recepty na bábovky
na rychlý švédský moučník
a s těmi fotkami, které už mívají
sépiový odstín, kde mizí siluety
kde mizí boty, ruce, tváře
a taky někdy narazí
na ohmataný papír
z kterého vykřikne:
„... bojím se, bojím...“
„... ach, tolik miluji...“
„... dneska jsem tančila
až ztratila jsem duši
až ztratila jsem střevíc
až ztratila jsem knoflík
ten důležitý, ten přímo k mému srdci...“
až někdy umřeme
jak těžké bude zvážit
co po nás zůstane.
No, snad na tom ještě nejsme tak špatně, abychom hned mysleli na umírání... Knoflík, střevíc i duše se určitě najdou, sluníčko zase vyjde...
A to, co po nás zbyde, stejně nikdo žádnou, ani lékárnickou váhou nezváží
Tancovat a při tom myslet pomalu na konec světa?Nevím,nevím.Asi jsem v noční době málo chápavá,tak promiň.Neleká mě,ale ani nejsem nadšená.
Tancovat a při tom myslet pomalu na konec světa?Nevím,nevím.Asi jsem v noční době málo chápavá,tak promiň.Neleká mě,ale ani nejsem nadšená.
pro ty, co nechtěj čekat, až budou pozůstalými:
RYCHLÝ ŠVÉDSKÝ MOUČNÍK
Suroviny:
A. Sypká směs
3 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
1 PRDOP (prášek do pečiva)
B. Náplň
3 kostky tvarohu
1 hrnek cukru krupice
cca ½ l mléka (podle vlhkosti tvarohu)
3 celá vejce
šťáva a kůra z 1 citronu
rozinky, vlašské ořechy dle chuti
Postup
a) silně vymazat vyšší plech,
b) nasypat do plechu ½ sypké směsi,
c) zalít připraveným tvarohem,
d) zasypat zbytkem suché směsi,
e) zalít ½ roztavené Hery.
Péci v předem vyhřáté troubě asi ½ hodiny při 150 – 160°C.
Možnosti
1. Alternativní postup radí ze sypkých surovin a oné ½ Hery vypracovat drobenku a pak již tedy nezalévat rozpuštěnou Herou.
2. Variace na zadané téma: místo tvarohu přidat strouhaná ochucená jablka (cukr, skořice, vlašské ořechy,...) a do sypkých surovin přimíchat přiměřené množství mletého máku;dále pak je radno v tomto "makovníku" sypkou směs (nebo drobenku) dělit na třetiny a prokládat dvěma vrstvami jablek.
:-)*
přidávám recept na svíčkovou
Domácí svíčková
kategorie: hovězí maso
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
3/4 až 1 kg zadního hovězího,
2 střední cibule (asi 20 dkg),
8 dkg mrkve,
5 dkg petržele,
5 dkg celeru,
6 kuliček nového koření,
hrstička celého pepře (20 kuliček),
3 bobkové listy,
lžička tymiánu,
3 špetky soli,
1 šlehačka,
2 lžíce hladké mouky na zahuštění,
šťáva z půlky menšího citronu na dochucení,
olej na osmažení zeleniny.
Příprava:
Zeleninu a koření vložíme na rozpálený olej (s olejem to nepřeháníme) do papiňáku a restujeme 15 minut. Maso osolíme po celé ploše špetkou soli, dáme ho na zeleninu a rychle opečeme po všech stranách asi 6 minut, obracíme vařečkou či jiným nástrojem, pokud možno do masa pň obracení nepícháme. Zalijeme vřelou vodou a dusíme 60-70 minut (podle velikostí špalíku).
Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Šlehačku s hladkou moukou, které jsme rozmíchali vidličkou v hmečku, nalijeme do omáčky a zamícháme. Dochutíme solí a citronovou šťávou, necháme 8 minut povařit. Přecedíme na maso, necháme ještě 2 minuly prohřát a podáváme.
K masu - můžeme ho prošpikovat před vložením do papiňáku menšími špalíčky špeku (celkem asi 5-8 dkg), které vpichujeme do masa po vláknu (zapíchneme delší tenčí nůž, maso odklopíme nahoru a vsuneme špalk, podržíme špek v masu a nůž opatrně vytáhneme). Chuť i vůně omáčky bude trochu po slanině.
Další možnosti úpravy omáčky. Zeleninu, která zbyla po scezení v sítu, můžeme do omáčky propasírovat (protlačit), ale bez bobkového listu, pepře a nového koření. Nebo vše, co zbude po přelití omáčky v sítu, dáme do mixéru (včetně koření, přilijeme půl až celou sběračku omáčky a 2-3 minuty rychlostí č. 3 vše rozmixujeme a vlijeme zpět do omáčky. V těchto dvou případech přidáváme šlehačku vždy, mouku jen tehdy, zdá-li se nám omáčka příliš řídká.
Doporučená příloha:
houskový knedlík, bramborové krokety, na maso půl lžičky (i méně) brusinek
Nedávám tymián, a maso si předem nakládám do nálevu, zvlášť když to není svíčková z kategorie hovězí, ale jedná se třeba o srnčí, zajíce...
Potom ovšem ten recept podle Rowenny vypadá takto :
Domácí svíčková
kategorie: hovězí maso
recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
3/4 až 1 kg srnčího nebo zajíce,
2 střední cibule (asi 20 dkg),
8 dkg mrkve,
5 dkg petržele,
5 dkg celeru,
6 kuliček nového koření,
hrstička celého pepře (20 kuliček),
3 bobkové listy,
3 špetky soli,
1 šlehačka,
2 lžíce hladké mouky na zahuštění,
šťáva z půlky menšího citronu na dochucení,
olej na osmažení zeleniny.
Příprava:
Zeleninu a koření vložíme na rozpálený olej (s olejem to nepřeháníme) do papiňáku a restujeme 15 minut. Maos, ktreé předem naložíme na alespoň tři dny do speciálního nálevu osolíme po celé ploše špetkou soli, dáme ho na zeleninu a rychle opečeme po všech stranách asi 6 minut, obracíme vařečkou či jiným nástrojem, pokud možno do masa pň obracení nepícháme. Zalijeme vřelou vodou a dusíme 60-70 minut (podle velikostí špalíku).
Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Šlehačku s hladkou moukou, které jsme rozmíchali vidličkou v hmečku, nalijeme do omáčky a zamícháme. Dochutíme solí a citronovou šťávou, necháme 8 minut povařit. Přecedíme na maso, necháme ještě 2 minuly prohřát a podáváme.
K masu - můžeme ho prošpikovat před vložením do papiňáku menšími špalíčky špeku (celkem asi 5-8 dkg), které vpichujeme do masa po vláknu (zapíchneme delší tenčí nůž, maso odklopíme nahoru a vsuneme špalk, podržíme špek v masu a nůž opatrně vytáhneme). Chuť i vůně omáčky bude trochu po slanině.
Další možnosti úpravy omáčky. Zeleninu, která zbyla po scezení v sítu, můžeme do omáčky propasírovat (protlačit), ale bez bobkového listu, pepře a nového koření. Nebo vše, co zbude po přelití omáčky v sítu, dáme do mixéru (včetně koření, přilijeme půl až celou sběračku omáčky a 2-3 minuty rychlostí č. 3 vše rozmixujeme a vlijeme zpět do omáčky. V těchto dvou případech přidáváme šlehačku vždy, mouku jen tehdy, zdá-li se nám omáčka příliš řídká.
Doporučená příloha:
houskový knedlík, bramborové krokety, na maso půl lžičky (i méně) brusinek
Kde máš to naložení? trdlo? a nikdy nedusím maso v papiňáku, je sice rychle hotové, ale já si to dusím (peču) zvolna, pomaloučku, polehoučku, s láskou podlévám.....
To já nevím, jak se tu tak slétli. Aspoň guy mě obohatil, protože ten švédský koláč dělám jen s tvarohem, takže ty alternativní podoby mě zaujaly.A když na to přijde, vařím moc ráda, takže chlapa v kuchyni opravdu potřebuji jen k tomu, aby usedl a najedl se.
ona neměla být truchlivá, ona měla být hezkým ohlédnutím
ale stejně se mi to příliš nepovedlo, chci zkusit jinak, palčivěji.
já bych taky ten moučník... a tu fotku, jak jsi byla v těch malých plavečkách v 17 u Balatonu :o)