Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Genetika

30. 09. 2024
10
21
274
Autor
stromeček

Genetika                                                                       motto: …...jsem sráč !

 

 

Láďa Šípek si prošel celou školní docházkou jako ukázkový outsider. Obtloustlý blonďáček s řídkými vlasy a bledou pletí byl oblíbeným terčem všech školních predátorů napříč ročníky. Hláška „šípek - do prdele čípek“ zlidověla, ale nakonec z ní zbyla jen přezdívka „ čípek“.

Málokdo věděl, že on většinu času trávil v malém kamrlíku na půdě smíchovského činžáku, kde bydlel s rodiči a dvěma mladšími sestrami. Sám si postavil výkonou radiostanici a celé večery, a někdy i celé noci bloumal éterem kolem celé naší planety. Bylo pár let po revoluci a divoká privatizace průběžně přecházela do ještě divočejštích devadesátek.

V patnácti má málokdo jasno kam dál, ale Láďa to věděl přesně. V malém okresním městě, asi padesát kilometrů od Prahy, na elektrotechnické průmyslovce otevírali obor se zaměřením na radioprovoz. Jinou volbu neměl.

Štěstí mu přálo a tak se v září stěhoval na internát s kufrem a hlavou plnou ideálů. Usedl do školní lavice a tady mu štěstí podalo ruku podruhé. Jeho soused byl Fanda, který byl sice místní, ale jinak přesnou kopií toho, co měl rád. Od první chvíle si skvěle rozuměli a jeden bez druhého nemohl být ani mimo školu.

Fandovi rodiče dostali zpět prvorepublikovou vilu, ve které bydleli s dalšími dvěma nájemníky. Vila byla obrovská a v podkroví měla plně vybavenou mansardu, kterou využíval Fanda, jako své radioamatérské království.

Slovo dalo slovo, a když ani rodiče nebyly proti, zakrátko se Láďa stěhoval do mansardy jen za příspěvek na energie.

 

Čtyři roky uběhly a kluci měli před maturitou. Oba platili za premianty, takže si mohli dovolit co jiní pracně doháněli. Zábavy na malém městě moc nebylo, ale když se objevily plakáty na majáles, dohodli se s celou třídou, že vyrazí společně.

V sále měli zamluvený dlouhý stůl hned u pódia, který skýtal perfektní přehled, a tak Láďovi neušlo, že u malého stolečku v rohu u dveří sedí nádherná dívka. Černé vlasy až do půl zad, velké černé oči a krásné dlouhé štíhlé nohy. Seděla sama, luštila křížovku a za celou dobu pro ní nikdo nepřišel tancovat.

Poslyš Fando. Znáš támhletu holku u dveří? Nemůžu uvěřit, že s tak krásnou holkou nikdo netancuje.“ „Jo, jasně, že znám. To je Zlatka Gančevová. Ta je od havranů, proto s ní nikdo netancuje.“ „Co že je?“ „Gančevovi, její rodiče, tu mají pohřební službu.“ „No a co?“ „Pár kluků to na ní zkoušelo, ale nikdy to nedopadlo, tedy vlastně dopadlo - takhle.“

Nemohl se vynadívat a jí to neušlo. Střetli se očima a jemu se zdálo, že viděl lehounký úsměv než se vrátila ke své křížovce. „Smím prosit?“ Sebral všechnu svojí odvahu a vyloudil největší úsměv jakého byl schopen. Vzhlédla od křížovky, a když viděla jak se cení, málem vyprskla smíchy.

Nikdy nebyl dobrý tanečník, ale ona to velmi rychle pochopila a dokázala nemožné. Když končila první série, křeč povolila a oni se usmívali, dokonce prohodili i pár slov. O přestávce cucali limonádu venku, opření o zábradlí a klábosili jako staří známí.

Zlatka byla čerstvě vyučená květinářka, bavily jí jazyky a ty křížovky, které zůstaly v sále na stole byly v němčině. Láďa jí zase vyprávěl o putování krátkovlného signálu až do Austrálie nebo třeba Japonska.

Večer skončil před průjezdem temného domu, kde dostal pusu na tvář a krásný úsměv přes rameno na dobrou noc.

 

Fanda seděl u vysílačky a když ho uviděl mezi dveřmi s přiblblým úsměvem na tváři, zhodnotil to. „No, tak to bylo na první dobrou.“ A měl pravdu. Každá společná chvilka byla pro ně svátkem a dokonce i když po večerech vysílali, tak byla Zlatka u nich a luštila své cizojazyčné křížovky.

 

Byl pátek večer a stále se ozývaly jen atmosférické šumy. Fandu to omrzelo, a tak se odporoučel nezvykle brzo. Dveře za ním zapadly a Láďa se jako obvykle chystal vyprovodit Zlatku domů.

V pokoji svítila jen malá lampička. „ Ty dnes nemusíš domů?“ Jen se usmála a nadzvedla cíp přikrývky, pod kterou byla úplně nahá. Unavení a šťastní, propletení do sebe jako dva stromy usnuli teprve když začalo svítat.

 

Pár dní před odjezdem si domluvili společnou rozlučku, a tak šel Láďa domluvit se Zlatkou podrobnosti. Věděl, že chodí k tátovi na brigády a u květinářky to bylo celkem logické. Ten den tam byla také, takže poprvé vkročil do průjezdu toho temného domu. Cestou potkal zřízence v šedém plášti a ten mu ukázal dveře na levé straně až u dvora. Váhal jestli má zaklepat, ale pak potichu dveře otevřel.

Na druhém konci místnosti stála otevřená rakev s tělem mladé dívky a ona se skláněla nad ní. Něžně nanášela rtěnku a oční stíny a připadalo mu, že se snad i usmívá.

Na to rozhodně nebyl připravený. Viděl její štíhlé prsty, jak se dotýkají toho mrtvého těla a vyhrkl jen,“ bože, to ne.“ Otočila se, a když viděla jeho zděšený výraz, přešla rychlým krokem k němu a beze slova ho vystrčila ven do průjezdu. „Bože, to ne???. Připadá ti to strašné? Tak já ti povím, co je strašné. Ta holka tam je jen o pár let starší než já a před pár dny porodila krásnou zdravou holčičku. Jí dala život, ale o ten svůj jí připavilo její slabé srdíčko.“ „Zítra se s ní přijde rozloučit její muž s miminkem v náručí a já chci aby byla krásná jako na jejich prvním rande“. „Myslela jsem, že jsi úplně jiný než všichni ti sráči tady“. „Běž.... běž pryč, prosím!“ Ještě mu divoce zašermovala rukama před obličejem a dveře za ní zapadly. .....Ten večer se strašně opil.

 

Věděl, že ji miluje a že takhle to přece nemůže skončit, že na to jen nebyl připravený. Musí jí to vysvětlit.

Několik dní chodil okolo květinářského krámku, viděl ji přes výlohu, ale odvahu vejít dovnitř našel až poslední den před odjezdem.

Vedoucí ho dobře znala. Zvedla oči od práce a povídá. „Zlatka tu není, to máte smůlu“. „A kdy přijde?“, zarazil se. „To nevím, Gančevovi jezdí každé léto do Bulharka k příbuzným a odjeli právě včera“. „A kdy se vrátí?“ „Tak to také nevím, někdy za měsíc a někdy až koncem prázdnin“.

 

Fanda měl přesné instrukce. Jakmile se vrátí bude okamžitě volat.

 

Ozval se až koncem srpna. „Moc tě nepotěším kamaráde, Gančevovi sice přijeli, ale Zlatka s nimi není. Ptal jsem se květinářky a prý dala výpověď, že už se nevrátí. Dokonce jsem potkal Gančeva, ale vůbec se se mnou nechtěl bavit, že je to jejich věc. Tak už fakt nevím, jak bych ti pomohl“. „Já jí napíšu dopis Fando, snad jí ho předají“.

 

Seděl sám ve svém pražském kamrlíku už několik dní a psal asi stý dopis, který stejně jako ty předešlé skončil zmačkaný v koši. Nedokázal se smířit s tím, že by to takhle skončilo. Nakonec před ním zůstal poslední čistý papír. Vzal fixu a velkými písmeny na něj napsal....JSEM SRÁČ... Chvíli na něj hleděl, a pak ho zmačkal a hodil k ostatním. Usoudil, že život je ta nejtěžší věc jaká se dá prožít, zapnul vysílačku a donekonečna opakoval svůj volací znak.

 

Léta plynula, sestry se vdaly a když po infarktu odešel i otec, tak zůstali s maminkou sami. Byl smířený se svou samotou, jen občas ho z ní vytrhl Fanda, který pořád něco plánoval. „Bude setkání po deseti letech, doufám, že dorazíš“.

 

Bylo to zvláštní procházet se po tolika letech těmi známými místy. Fanda mu ukazoval co se všechno změnilo, a když náhodou zabloudili před ten temný dům s průjezdem, došla řeč i na Zlatku.

Jó, občas se tu objeví s manželem. Jezdí po městě v obrovském Mercedesu a předvádějí kolik mají peněz. Jo a mají dvě děti. Klukovi je tak pět. Černé vlasy, černé oči, prostě malý bulhárek. To holčina, to je jiné kafe. Je jí tak okolo deseti a roste do krásy po mamince“. Najednou mu začalo cukat v koutkcích až vybuchl v hurónský smích. „Jenom ti nevím...po...kom...je..tak..krásně...zr..za..vá. To víš genetika“.

V hlavě se mi roztočila kolečka, až to cinkalo. Fanda zvážněl a povídá. „Nechceš náhodou udělat nějakou blbost? Věř mi kamaráde, že věci jsou na správných místech tak, jak jsou“.

Víš co, pojď radši na panáka“.

 

 

 

 

 


21 názorů

Jamardi

Promiň, ale asi opavdu každý čteme úplně jiný text.


Říkala jsem si, že si ho vybrali, aby se mu posmívali, a on proti tomu nemohl nic dělat. Jedna věc je mít radiostanici a druhá, kdo to ocení. Ani Zlatka nemohla dělat nic proti tomu, že s ní nikdo nechtěl tančit. A pak jsem si řekla, že ho napadlo, že by se ze Zlatkou zase dostal na okraj, do nepěkných řečí a toho se lekl. Nebo jestli mu to opravdu přišlo odporné, bylo lepší, že se rozešli. Když má člověk k něčemu odpor, bývá to trvalé, to je jako s koprovou omáčkou.


Jamardi

Děkuji za tvůj pohled na věc. Není to soubor problémů, ani návod na řešení. Snažil jsem se popsat příběh podceňovaného človíčka, který ač schopný a inteligentní nedokáže dospět a v pravou chvíli se zachovat jako chlap. Ustrne ve svých stereotypech, a teprve zlomyslný osud mu po letech dá nahlédnout co si vlastně prokaučoval.


Jamardi
před 2 dny
Dát tip

Samozřejmě. Napsal jsi, že byl Láďa na základce terčem predátorů. Pak šel na střední, měl velké štěstí, že se setkal s Fandou, přestěhoval se do velké vily, dřívě bydlel v malém panelákovém bytě s rodinou. Ve škole premiant, žádné potíže. Není to velký skok nahoru? Jistěže někdo by se ohledně Zlatky zachoval stejně, ať by jeho život probíhal jakkoli. Uvažovala jsem, jak jsem uvažovala, protože jsi se o těch okolnostech zmínil. Proč jsi to vlastně dělal? Próza se jmenuje Genetika, to s tím dítětem je další problém, mě osobně zrovna toto ani moc nezajímá. Ale chápu, že pro někoho je toto důležité. Myslela jsem si, že jsi chtěl napsat o více problémech.


Janina6

Není člověk ten.............


Jamardi

Bavíme se o stejném textu ?????


Janina6
před 2 dny
Dát tip

Vyprávěné je to dobře, svižně, akorát já asi na tohle nebudu ta správná čtenářka. Příliš mi to připomíná filmy a seriály, o kterých se nadšeně baví všechny kamarádky a já na ně nikdy nevydržím koukat... ;)


Jamardi
před 2 dny
Dát tip

Asi to opravdu bývá tak, že ti, kdo nedávno společensky povýšili, bývají nejkonzervativnější. Nebo ne? Nebo se to jen zdá těm, kteří jim vyčítají, že ztratili paměť?


stromeček
před 2 týdny
Dát tip

lastgasp

Díky za názor.


lastgasp
před 2 týdny
Dát tip

Velmi dobře vyprávěný, časově rozlišený příběh, který má vysvětlující závěr: . . . věci jsou na správných místech jak jsou!


stromeček
před 2 týdny
Dát tip Próza_měsíce

Próza měsíce

Budu rád, děkuji za zájem.


Mohli bychom tvou povídku nominovat do soutěže, stromečku? Pokud ano, napiš sem souhlas, díky.


K3
před 3 týdny
Dát tip

Docela dobré vyprávění.


stromeček
před 3 týdny
Dát tip

Jan Sova

Díky za tip


stromeček
před 3 týdny
Dát tip

Alegna

Děkuji :-)


Alegna
před 3 týdny
Dát tip

Jamile se vrátí bude - jakmile - uteklo k


stromeček
před 3 týdny
Dát tip 8hanka

8hanka

To není špatný konec, O děti je postaráno a když jseš sráč, tak pro tebe bude vždycky život nespravedlivý,,,,,


stromeček
před 3 týdny
Dát tip

Gora

Děkuji :-)


Jan Sova
před 3 týdny
Dát tip

Jako nadšený (kdysi) rádiomilovník dávám tip za velmi poutavý příběh.


Gora
před 3 týdny
Dát tip

Jsi jako pokaždé dobrý vypravěč, ráda tě tu vidím!

Příběh mi připadá solidně napsaný, zajímavý...

 

viděl jí přes výlohu, - viděl ji


8hanka
před 3 týdny
Dát tip

Bavilo ma to...som nepoučitelný romantik a tak som dúfala v lepší koniec...aj keď...čo je lepšie...a ešte nie je koniec, život ide dalej...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru