Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Irena MONDEKOVÁ (GORA) VÍTĚZÍ V LITERÁRNÍ SOUTĚŽI A VYDÁVÁ KNIHU

05. 10. 2024
23
48
907
Autor
Safián

V těchto dnech vychází v nakladatelství Talent Pro Art sro knížka povídek redaktorky Písmáka Ireny Mondekové (Gora) Pán prasat. V této souvislosti bych chtěl vyzdvihnout okolnosti tohoto vydání. Náklady jsou totiž, a to v současné době není právě obvyklé, pokryty nakladatelem. K tomuto úspěchu dovedlo Irenu Mondekovou vítězství v soutěži o Velkou cenu Talent Pro Art vypsané v roce 2022 na novelu nebo knihu povídek určitého rozsahu. Literární hodnocení ponechám pro tentokrát jiným.

Vyhlášení výsledků proběhlo 12. června 2024 v Praze ve vinárně v Rubešově ulici za účasti první desítky z celkového počtu šedesáti čtyř soutěžících. Příspěvky byly posuzovány dvěma způsoby:

1) počítačovým programem Talent Text Analyzer 2018,

2) dvoučlennou porotou doplněnou počítačem.

V obou případech zvítězila Irena Mondeková, která po vyhlášení výsledků přečetla jednu ze svých povídek. Odůvodnění jejího vítězství bylo tak překvapivé, že si dovolím připojit jeho část:

Program Talent Text Analyzer 2018 vyhodnotil, že autor aktivně používá 17 500 slov (lexém), což náš redakční program považuje za skutečně mimořádné, a autora je třeba za jazykovou bohatost jeho díla ocenit.

Pokud by autor analyzovaného díla napsal text v rozsahu práce všech děl Karla Čapka, pravděpodobně by odhadem použil cca: 27 964,94 slov (lexém). Pro srovnání, zjištěná slovní zásoba K. Čapka je: 27 118 slov.

 

Srovnání s ostatními známými autory.

Odhad aktivně používaných slov (lexém) jednoho vybraného díla.

Victor Hugo- Bídníci: 19 375 slov (lexém)

K. Čapek- Továrna na absolutno: 16 970 slov (lexém)

K. Čapek- Válka s mloky: 16 679 slov (lexém)

V. Vančura- Rozmarné léto: 15 552 slov (lexém)

Oscar Wilde- Obraz Doriana Graye: 15 476 slov (lexém)

Dostojevskij - Idiot: 15 028 slov (lexém)

H.G.Wells - Neviditelný: 14 513 slov (lexém)

J.Hašek- Osudy dobrého vojáka Švejka: 13 999 slov (lexém)

J. Verne - Cesta kolem světa za 80 dní:13 001 slov (lexém)

R. Kipling- Knihy džunglí: 12 511 slov (lexém)

Božena Němcová - Babička: 11 838 slov (lexém)

A. Jirásek - F.L.Věk (I. Díl): 11 768 slov (lexém)

Karel Poláček- Bylo nás pět: 11 190 slov (lexém)

 

K takovému ocenění jazykových předpokladů můžeme autorce jen blahopřát. Její vzestup v tomto směru ukazují i některé její komenty na Písmáku. Samozřejmě. Jazykové předpoklady nestačí, ještě tu máme vzdělání, rozsah a směr životních zkušeností a podmínky pro tvorbu. Na druhou stranu bylo sociology dávno prokázáno, že umění není jen vysoký sloh, že každá společenská vrstva má své umění, které, je-li poctivě pěstováno, je vzájemně souměřitelné.

Závěrem bych chtěl Goře popřát, aby se jí podařilo uplatnit z jejích předpokladů co nejvíce a přidat další stupeň k počátečním úspěchům (publikování v Hostu, báseň zařazená Krchovským do Nejlepších básní roku, dvojnásobný zisk 2.pořadí v Mobelově ceně).


48 názorů

Jinys
před 4 dny
Dát tip Gora

Gratuluji.
:-)


64T.B.S.
před týdnem
Dát tip Gora

Milá Irenko,

gratuluji. Je to opravdu velký úspěch vyhrát v celostátní soutěži.


Gora
před týdnem
Dát tip

Luboši, vesuvanko i další, kdo jste četli, díky za vážně i nevážně míněné gratulace... i Safiánovi, který (s dávkou humoru v názvu) se nebál být jiným recenzentem. Cením si toho.


Kočkodan
před týdnem
Dát tip Gora

Irčo, i já přicházím se svou skromnou špetkou do blahopřejného (gratulačního) mlýna. Myslím, že obě události nebudeš asi nikdy řadit k těm nejhrůznějším ve svém životě, viď? (mrk)


Janina6
před týdnem
Dát tip

Wegner - omluva za překlep...


Janina6
před týdnem
Dát tip K3

Není bez zajímavosti, že minulý ročník vyhrál (a knihu povídek poté vydal) rovněž "písmácký" prozaik Zdislav Vegner (Edvin1). Ti, kdo jsou tu trochu déle, si ho určitě pamatují jako skvělého vypravěče.


Gora
před 2 týdny
Dát tip dadadik, Janina6, Zeanddrich E.

Slíbená upoutávka na moji knihu_


https://www.talentproart.cz/…tml


Safián
před 2 týdny
Dát tip Gora, Janina6, Zeanddrich E.

Janino, ani mně se nelíbí představa, že počítače hodnotí literární díla. To ale není tento případ. Tady formou soutěže hledá nakladatel autora, jehož vydáním by neprodělal. Jako pomocné kriterium používá potenciální slovní zásobu adeptů. A tu lze těžko odhadnout jinak, než prostřednictvím počítače. Ani první odhady tohoto druhu, které se objevily, tuším, v šedesátých letech, nebyly výsledkem počítání na prstech. Drahý čas tehdejších počítačů byl pravděpodobně obětován zjištění slovní zásoby jednotlivých jazyků. Jeho součástí byla i slovní zásoba předních literátů. Největší měl Shakespeare. Nevím už kolik slov to bylo, myslím, že kolem 30 000. Později jej vystřídal Puškin, který, pokud vím, vládne dodnes. Kdyby se pořadí hodnotilo podle dosažených procent z celkové zásoby toho kterého jazyka,  pohybují se u nejlepších kolem 10, je pravděpodobné, že by na jednom z čelných míst byl Karel Čapek.

Jiná věc je zkoumání a posuzování jednotlivých složek literárních děl, které podle některých vzdělaneckých vrstev vede k oddělení zrna od plev, pravdivosti od keců. Z toho mám opravdu strach. Z podobného soudku jsou tzv. "objektivní" digitalizované konkursy, které mohou potlačením schopností části populace ovlivnit její životy.Jedná se o příklady těch, kteří konkurzy sotva prošli a pak napsali nejlepší práce v dějinách jednotlivých vysokých škol.

Počítač vyhodnotí potenciál tvůrců z hlediska slovní zásoby, neřeší však, ve které kulturní vrstvě autor tvoří. Otázka kulturních vrstev se v moderní době objevila v souvislosti s překvapivě ráným nástupem postmodernismu v nejtěžkopádnějším umění, architektuře, který vidíme koncem šedesátých let. Ve skutečnosti to byla právě architektura, ve které se ve dvacátém století nejvíce rozevřely nůžky mezi starým a novým vysokým slohem. Rozevřely se tak, že vyvolaly požadavek na nalezení společných znaků, podle kterých by mohly být nové výtvarně jednodušší stavby porovnávány se staršími. ( Viz např. Bruno Zevi Jak se dívat na architekturu). Zároveň se drtivá většina zakázek vysokého umění netýkala. Ze stejných důvodů je nesmyslné domnění, že se v soutěži porovnávala Gora s Karlem Čapkem. Porovnávala se pouze míra jejího talentu z jazykového hlediska. Tím spíše, že Čapkovo dílo je dovršeno, zatímco Gora teprve začíná. Neporovnávaly se ale společenské vrstvy, do kterých se narodili, přístup ke vzdělání, životní podmínky, podminky ke tvorbě atd. Na první pohled je možné předpovědět, že i kdyby Gora napsala v budoucnu stejně rozsáhlé dílo jako Čapek, určitě by patřilo do jiné kulturní vrstvy. Podle sociologické teorie, která provázela vznik postmoderní architektury, je těchto vrstev několik a v každé vrstvě vznikají vynikající díla. V rámci vysokého slohu jistě nebude soupeřem Sv. Víta dřevěný kostelík. Ale nikdo nepopře jeho a pro jeho vrstvu charakteristické kvality. Do Čech, zdá se, podobné vnímání zatím nedorazilo.


Janina6
před 2 týdny
Dát tip

KLV, ty jsi zahořknul jako hřib žlučák. 


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip Gora, Marian67, Biskup z Bath a Wells, Al Jal Úd, Zeanddrich E.

Blahopřeji Goře k oběma úspěchům, jak k vítězství v soutěži, tak k zafinancování knihy a čtenářům přeju, aby je četba povídek bavila a aby se od autorky třeba i něco naučili.


vesuvanka
před 2 týdny
Dát tip Gora

Irenko, gratuluji Ti!


Marian67
před 2 týdny
Dát tip Janina6, vindal drámo, Merxanta

hodnocení textu počítačovým programem Talent Text Analyzer 2018 je jako hodnotit talent kuchaře podle fotografií ve Vlastě


Biskup z Bath a Wells
před 2 týdny
Dát tip Gora

Super! Velká gratulace!!


Gora
před 2 týdny
Dát tip

K3, vždyť je to Kamamura, V.Putin, Odpoutaný Prométheus a majitel mnoha nicků zde... měl by si uvědomit, že pokud někoho zesměšňuje, napadá, porušuje pravidla Písmáku.


K3
před 2 týdny
Dát tip

Mluvčí kolektivu lidových vyprávěčů. Samo sebou že nikdo není dokonalý, každý sebelepší má své chyby. Jenže kritizovat drůhého pod rouškou tmy svého za-jména, je zbbělé a ztrácí váhu. Vynoř se ze své špinavé kaluže a ukaž svou tvář, nebo se bojíš?


R. Kedar
před 2 týdny
Dát tip Gora, Zajíc Březňák, dadadik, Umbratica, Janina6

Je až neuvěřitelné, jak se někteří komentující dostanou od ocenění, které někdo získá, protože dělá s vášní a láskou to, co jej/jí baví na amatérském servru, až k Adolfu Hitlerovi, nebo k aktuální situaci palestinských civilistů, potažmo úpadku společnosti jako takové. Jaký cíl, nebo záměr mají tyto komentáře plné zášti a zloby? Má Gora, nebo Safián, nebo kdokoli jiný všeho nechat a odjezd na Blizký východ zachraňovat civilisty? Máme hromadně začít nakupovat v antikvariátu? Nebo jsou stádní ti, kteří nechtějí pochopit jejich vidění světa? Fakt to myslíte vážně jako reakci na něčí ocenění, nebo se takto jen snažíte léčit si své komplexy? Sorry, jako, nemusí se vám líbit co kdo a jak píše a klidně můžete i napsat, že s oceněním nesouhlasíte, ale takto se vymezovat mi přijde naprosto mimo mísu.


Gora
před 2 týdny
Dát tip Zajíc Březňák

Milý a přející Kolektive, nikdo nesrovnává Goru s Čapkem - pouze jejich slovní zásobu a další věci, ten rozbor zde není celý...

Pokud ti něco není jasné, obrať se na organizátory soutěže. Nenapadej tady Safiána a další uživatele, díky. 


Je symptomatické, že dílo člověka píšícího unylé, mundánní texty bez špetky originality poplatné stádnímu vkusu nakonec oslaví robotická analýza. Srovnávat Goru s Čapkem mi připadá jako opravdu velmi špatný vtip. 

Ale psychologie zná dobře rizika a charakter stádního myšlení - lidé se navzájem oslavují a gratulují si, i když není důvod, protože nechtějí vystoupit z davu a nechtějí se stát "kverulanty", na které by dopadl stádní hněv. 

Cestou domů vídávám knihy ve velké papírové krabici před výlohou za korunu - nikdo je nekoupí ani za tuto symbolickou částu, nikdo se nenamáhá je ani ukrást. Teď, jak se zdá, tam přibude další. Nikdo si toho nevšimne. Svět se bude točit dál, naše společnost bude dál podporovat genocidu palestinských civilistů, zatímco naši "autoři" se budou dál nimrat v národních bolístkách typu "trauma" z roku 68, nebo dojemné příběhy babičky Klopršňákové, které v uprostřed zimy jejího života mrholí na plešatou hlavu. Nezapomeňme se za "odvážná" ztvárnění takto "hlubokých" témat navzájem dokola odměňovat, jako začarovaný orloj dementního řezbáře loutek. 

Na prameni žába trůní,

dme se pýchou, uklání.

Lesní mlhou mocně duní

sykofantů kvákání.

 

Pole uschlo, i les chřadne,

žízní léta celý kraj.

Namluvme si - je to správně,

lide tancuj, hudbo hraj!

 

Při oslavách průměrnosti

opijme se pod obraz,

snadno nabyl této "ctnosti"

bez námahy každý z nás. 


Gratulace veliká! 


K3
před 2 týdny
Dát tip Gora, Janina6

Podobná analýza může být zajímavá.


Janina6
před 2 týdny
Dát tip 8hanka, Gora, K3

Ivi, ráda tě vidím!


Gora
před 2 týdny
Dát tip Janina6, 8hanka

Janino, pro mě to bylo velké překvapení - s analýzou textu jsem se dosud nesetkala. Hodnocení analyzéru má speciální jazyková kritéria, vydá souhrn faktů, která byla rozborem získána. I to je myslím pro autora docela zajímavé, alespoň já jsem tam hned řekla, že tato stránka soutěže mě zaujala nejvíc. Na hodnocení dalších aspektů všech přihlášených děl tam mají autory/spisovatele, kteří si všímají děl z "lidského + literárního" hlediska.  Ten analyzér je bonus. Zajímavost.


blacksabbath
před 2 týdny
Dát tip Gora, Janina6, 8hanka

Připojuji se ke gratulantům. Irčo, moc ti to přeji!!!!


Janina6
před 2 týdny
Dát tip Zajíc Březňák, Gora, K3, Alegna, Umbratica

Norsko, ptáš se, proč to tipujeme, tak já teda jednak proto, že úspěch autora/autorky z Písmáku mě vždycky potěší, ale taky jsem tip dala Safiánovu textu. Zdá se mi ohromně zajímavé, jak to Safián napsal, ty okolnosti soutěže, způsob hodnocení. Ani jsem nevěděla, že existuje takový software, co ti spočítá slovní zásobu. Akorát že ono nejde jen o to, kolik barviček máš v sadě pastelek, ale co s nimi nakreslíš. Vážně má literaturu hodnotit počítač? Doufala jsem, že se tady o tom třeba bude trochu diskutovat. Ale možná jsem jediná, koho to zarazilo...


Jednapoetka
před 2 týdny
Dát tip Gora

Díky za zprávu. Gratuluji Goře a jsem ráda, že jsem se mohla dovědět něco nového o autorech zde publikujících. 


Zeanddrich E.
před 2 týdny
Dát tip Gora

 

Také gratuluji... .)


K3
před 2 týdny
Dát tip Zeanddrich E., Gora

To je veliký úspěch, posílám gratulaci a přeji hodně dalších podnětů pro další tvorbu.


Gora
před 2 týdny
Dát tip Zajíc Březňák, Alegna

Safiáne, díky za oznámení... 

Až vytvoří redakce p. Pešauta na knihu odkaz, vložím jej sem... zatím mi přišel minulý týden určený počet autorských výtisků (pod názvem Povídky z cyklu Pán prasat) domů. Byla to soutěž, jak psal Safián, s hodnocením ve dvou kategoriích - dvěma literáty a také analyzérem textu. Zúčastnilo se celkem asi 63 autorů - novel nebo sbírek s povídkami.

Děkuji Safiánovi a Rhodesii, že mne na vyhlášení doprovodili. Bez nich bych v Praze byla ztracená.

Ve sbírce jsou povídky starší i novější, určitě mnohé z nich znáte. O existenci soutěže jsem se náhodně dozvěděla na Písmáku od Edvina, výherce loňského kola.

Jsem tady jako autorka právě devět let, předtím jsem 35 roků nepsala, krom pár básniček v šupleti a jedné povídky - z nudy - v lázních... Mnoho autorů zde mi od začátku pomáhalo radou, povzbuzením, ale i tím, že mi věřili víc než jsem si věřila sama - a podělili se s názory, i když někdy dost nelítostnými:-). Jiří Hort mi výrazně pomohl nejen v poezii a korekturami sb. Po fasádě domu..., Safián, který krom, pro mne nesmírně cenných rozborů poezie ve svých komentářích pozval do Třebíče k vystupování před lidmi - recitaci a soutěžím - Nobelově ceně Aloise Marhoula. Můra a skupina v čele se snake_01 mě přijala, vzala "do učení", Janina6, Karpatský knihomol, SantiE, Lakrov, s nímž jsme zakládali novou redakci prózy ... atkij, K3, Kolobajda, Kočkodan, Aleš, 8Hanka, Lyryk, Miroslawek, gabi, agáta5, Nami, Evženie, Čudla, Alegna, bixley, Radovan, Zajíc, Biskup, dievča... a redaktoři bývalí i současní, další přátelé jako Zbora, Kandelábr, Movsar, dajakbol, egil, Darmo-šlap, Um byli zas vzorem svojí tvorbou. Nedá se vyjmenovat všechny autory, jež tu čtu - na mnohé jsem určitě nevzpomněla, s omluvou! A snad nevadí, že jsem zde zmínila, čím pro mě Písmák byl/je... a díky komu především.

Přeji všem "začínajícím autorům" jakéhokoli věku podobné prostředí Písmáku, jaké jsem zde ještě mohla zažít, aby na této platformě nacházeli inspiraci a zpětnou vazbu. 

Díky za vaše reakce na novou knihu.

 


J.Rose
před 2 týdny
Dát tip Gora

Velká gratulace a respekt!


Aaen_jk
před 2 týdny
Dát tip Gora

Ireno, gratuluji ti :)


Norsko 1
před 2 týdny
Dát tip

Dobře, ale proč to tak tipujete ? Heil Hitler .. , ruku nahoru, odkdy v díle záleží na počtu slov. Zlatej pompézní pozér, pořád lepší, než nedomrlý snob


Danny
před 2 týdny
Dát tip Gora

gratuluji Goře


Alegna
před 2 týdny
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Přidávám se s gratulací Goře 


Marian67
před 2 týdny
Dát tip Gora

gratuluji 


Janina6
před 2 týdny
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Já už gratulovala přímo Ireně, ale přidám gratulaci i tady a hlavně si knížku určitě pořídím a navrhnu její zakoupení i v naší knihovně.


Jamardi
před 2 týdny
Dát tip Gora

Gratuluju!


Janina6
před 2 týdny
Dát tip Benetka, Gora, Umbratica

Díky, Safiáne, že jsi nás seznámil s tímhle Ireniným úspěchem. Její básně i povídky čtu od doby, co přišla na Písmák, a tuším, že ještě předtím jsem se s nimi setkávala i na jiném webu. Podle mého mínění se jako autorka neustále zlepšuje, navíc obdivuju její neutuchající aktivitu, s jakou se kulturních akcí nejen zúčastňuje, ale na mnohých spolupracuje, organizuje. Úspěchy z poslední doby, o kterých vím, jsou určitě zasloužené. 

Trochu mě mrazí z té představy, jak literární dílo posuzuje počítač, to jsme se dočkali věcí, že? ;) Ale tohle století je samé překvapení. 


Zajíc Březňák
před 2 týdny
Dát tip Gora

Gratuluji.


R. Kedar
před 2 týdny
Dát tip Gora

Ireno, moc ti gratuluju a zároveň ti to moc přeju. Tvůj talent je nesporný a tvé vítězství zasloužené!

 


lastgasp
před 2 týdny
Dát tip Gora

Irenko, srdečně ti blahopřeji k překvapivému výsledku, který tě určitě potěšil. Knihu si určitě rád přečtu, protože si tě vážím a fandím ti. Přeji i další pokračování!


8hanka
před 2 týdny
Dát tip Janina6, Benetka, Zeanddrich E., Gora, Umbratica

blahoželám, Irenkine poviedky sú skvelé, čerpá v nich  zo života okolo seba, píše pútavo, vtiahne čitateľa do deja...rada ju čítam a nielen ja.

mám radosť, že sa jej dostalo uznania a ocenenia, že jej vydali  knihu. 


dadadik
před 2 týdny
Dát tip Gora

Gratuluji


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru