Na to jsou formy takový a jablečné inkubátory... se divím, že to nevíš
Já se spíš zaměřoval na to, že když si můžeš dopřát poctivější (cokoli), tak proč to a priori odmítat.
Máš tam toho zkrátka víc, je to o dost poctivější cukroví.
Ale jako i to máslo můžeš mít různé kvality. Hodně se řeší třeba i vajíčka, tak já trvám na tom, že to záleží, jak blízko se díváš.
Nicméně já jsem ve svých komentářích nezaměřoval na kvalitu výrobku, ale spíše na podíl práce, protože mi přišlo, že to se tu spíš komentovalo.
Není. Dejmetomu, zůstaňme u toho cukroví. Vezmeš mouku (na té se nedá moc zkazit, vyjma protihrudkujících přísad a pod.), máslo, vanilku, oříšky, a uplácáš rohlíčky. Když si totéž koupíš, máš tam ještě deset deka konzervantů, stabilizátorů, regulátorů chuti, umělých aromat...
Podle mě záleží jen na ohniskové vzdálenosti. Jak říkám, když půjdeš do detailu, tak si to stejně nikdy neuděláš úplně všechno sám, takže jestli koupíš polotovar a dokončíš na tovar, nebo koupíš hotový tovar, to už je jen takové hraní se slovy a takový ten alibismus. Prostě nemám moc rád, když lidi nadávají na to, co stejně sami dělají a ještě si myslí, že to nedělají, je to jen o posouvání hranic.
Teď jsi možná trefil hlavičku na hřebíček, jak říkáme my znalci lidových moudrostí: "...mohl udělat všechno sám..." - ty možnosti "udělat si sám" se pochopitelně zúžily. Dneska na se mě auto rozhovoří z palubního počítače, a nadělám s tím prdlajs. Nicméně to není důvod kupovat vánoční cukroví v Lidlu.
Já jsem jen chtěl podotknout, že měřítka se mění, přičemž princip zůstává. Tady třeba někomu jakoby vadí, že se prodává třeba hotová jíška, kterou si přece každá kuchařka umí udělat sama, jenže to je naše aktuální smýšlení, před sto lety si lidi třeba dělali sami i mouku a máslo a nikdy by nepochopili, že si budeme kupovat mouku v sáčkách po jednom kile z regálu. Tohle smýšlení mi přijde omezené a omezující. Nebo podobně jako si dřív člověk mohl udělat všechno na autě sám a dneska už sotva doplníš vodu do ostřikovačů.
No, Stývne, já samozřejmě nevím, jak ty přistupuješ ke gastronomii, nicméně tě mohu ujistit, že pravidlo "vím, co jím, leda když si to sám připravím" je neprůstřelné. S čestnou výjimkou restaurací, kde jsi štamgast a kuchař se s tebou dělí o dojmy ze své práce.
..Kamile..to se i má německá teta divila..jak mamka dostala švestky do knedlíku..nemusíme až do Ameriky..))
Ohledne te smesi na muffiny.
Ja myslim, ze ve chvili, kdy si lidi zacli kupovat hotova povidla a hotove marmelady (ktere posleze bali do buchet, pricemz testo si nechaji umotat robotem), tak si nase babicky taky asi tukaly na celo a rikaly si, ze kdyz si to sam nezavaris, tak to neni ono.
Takze ja bych nesoudil tak prikre.
no jistěže... :-) já su všude, kde to teče :DD
Huš, potvoro, už máš dávno spát!
Když se začne mluvit o chlastu, květinka je hned nablízku!
nejlepší je meruňkovice:-)))
..se svestkama delame to same..ale pozdeji..az po japkach.-))..zase tak se tedy nelisime.-))
U nás na Moravě děláme podobné věci se švestkama, zvláštní, jak jsou ty kultury odlišné.
jablek je skoda na beznou konzumaci...teda tech nasich , ze stromu..ty z marketu mijim, znaje slozeni vsech 16 postriku, kterymi prosly aby prosly!
...normalne , kdYZ je naduroda- lisky nevytahuju- dokoulim soudek.. ocistim jablicka od hliny, a listi a stopek, rozrusim, bud nez je do soudku hodim, a nebo az v soudku..pomalu, postupne... a kdYZ je soudek plny..zavickuji..a s pocitem dobre vykonane prace si tak tri mesice pockam co s tim ty kvasinky udelaji...vzdycky to dopadne dobre...v zime pak takto pripravene ovoce pomaha zahanet vitamonovy deficit, depresoidni stavy, nabihajici chripkove a jine epidemie a hlavne se -NEKAZÍÍÍ!
Já už bych se nedivil ničemu. Když je i norma na zakřivení banánů...
nejkrásnější japko v mém životě a teď mám po iluzích
Japka jsou přece okolo. To uprostřed je jenom příloha.
jsem ochoten věřit že roste na stromě, květoni, ale kde roste ten strom
Nejlepší jsou jablka pečená.
To je boží :) Mé milé se stala ve Spojených státech taky prima příhoda. Moc jí chutnaly muffiny, které pekla její nadřízená, tak se chtěla dozvědět recept. Ten zněl:
Koupíš si směs na muffiny... dál pokračovat nemusim, že ne?
Znám příběh o američance, která se upřímě divila tomu, jak kuchařka dokázala do buchet dostat ovoce a hledala řez..., mimochodem, ono "strefovat se", je většinou zapříčiněno oběma stranami...
hezky a pekne napsany JAPKA 1
Výhodou tohoto fejetonu (v porovnání s jedním z předchozích /Vietnamské obchody/) je, že nejspíš nebude označen za pokus o šíření xenofobních nálad vůči asijské menšině :-)
Strefovat se do Američanů je oproti tomu běžné a schvalované, a to zřejmě bez ohledu na to, ze kterého koutu světa se kdo do země hvězd a pruhů, v níž se sluší zapomínat na tradice a odmítat kořeny, přistěhoval.
Vidíš zboro, příště nebuď tak zahleděný do sebe. Kontinuita přímočarosti mezi tebou a čtenářem nebude pak přerušena
Tlak spotřebitelů je velký a prodejce se přizpůsobuje.
Tenhle fejeton mi nesedí. Přijde mi takový moc zahleděný do sebe.
Já si kupuju v nejmenovaném řetězci půlku zelí a to je zabalené v igelitu a je tam spotřebujte do.
p.s. a nemusi jit jen o japka....zejo)
nejlepci je nazev...v tom je vsecko..........
Snad se nám, malým českým pěstitelům, podaří odolat globálnímu tlaku a udržet si vlastní produkci. Sám také plánuji, že v důchodu vložím všechny peníze vydělané literaturou do sadu a budu vyrábět takový cidre, jaký pijeme v létě v Tyrolsku.
Inspirován Háberem stavil jsem se v naší pivnici, ale vrchní se na mě díval jako na blázna. prý tam žádná jablka nikdy neviděl.
Možná kdyby americká dívenka byla z venkova v Jižní Dakotě, měla by větší přehled o přírodních procesech.
jak již název -japka- napovídá, jedná se o produkt made in JAPan. Přes Španělsko a další destinace jen projíždí, kvůli daním. Stejně jako všechno ostatní mají japka základ v důmyslně spleteném řetězci uhlíků, kyslíků a vodíků, takže příbuznost s ropou není jen náhodná :o)
:o)))
..jj..čéče..sem si taky všimla..že ty japka z hypošky děsně rychle stárnou..jako by za sebou měly plastickou opreraci..či co.:)
..jaké informace bude podávát ono zvídavé děvče ve své domovině o Čechistánu..je mi zhruba jasné..ovšem pravděpodobně předčí i mou fantazii.:.)))
s tím čárovým kódem jsi mě dostal *
:) * jablká mám rád * tiež sme ich v detstve mávali v pivnici * také tie zimné kožovité * lebo tie pekné * červené * dlho nevydržali * ak boli zvráskavené * dala ich mama na kachle a tam akoby sa upiekli * a boli dobré ako jablkový kompót ale vo vlastnej šupke:)*